Musteriet 


Vi tar fortfarande emot äpplen till mustning efter överenskommelse, ring oss på 0707 295 626.

LÄMNA IN DINA TRÄDGÅRDSÄPPLEN TILL MUSTNING HOS OSS- SÅ HÄR GÅR DET TILL

Vi väger, sorterar och tvättar dina äpplen vid inlämning. Sedan maler vi frukten till äppelmassa i vår fruktkvarn innan pressning och pastörisering. Vi tilsätter inget socker, konserveringsmedel eller liknande, musten du får tillbaka är 100% ren saft från äpplen. 

I år har vi investerat i en ny, lite mindre press som komplement till vår stora press och vi mustar nu i satsar om 40 eller 140 kg. Vi använder en vattenpress som ger en mjuk, men effektiv pressning utan att musten blir bitter. Pressen måste fyllas helt för att fungera. Vill du enbart ha must från egen frukt går det alltså bra, så länge du har med dig minst 40 kg (eller 80, 120, 160 ++) eller 140 kg (280, 420 ++). 

Det går även bra att lämna in mindre frukt i "Gemensamma Äppelbingen", vi räknar då ut hur mycket must som är din baserat på antal kilo inlämnade äpplen. Du kan räkna med att få ut ungefär 1 liter must på 2,5 kilo äpplen. Must på blandade äppelsorter blir ofta mer spännande och balanserad i smaken än must på bara en sorts äpplen! 

Har du mycket äpplen, men känner att du inte vill ha must på allt, kan vi köpa frukten av dig. Vi betalar 2,00 kr per kilo. Frukten ska då vara fast, fin, ren och obesprutad. Ring oss på 070 729 5626 för att avtala tid för inlämning/hämtning.

VIKTIG ATT TÄNKA PÅ

Fasta sorter med bra syra ger bäst must. Även frukt med stötskador och skönhetsfläckar går bra att musta, så länge frukten inte har börjat ruttna. Däremot rekommenderar vi inte att musta mjöliga sorter eller mycket små äpplen. Vi tvättar frukten vid inlämning, men det är bra om frukten är så ren som möjlig när du lämnar in den. Rensa bort jord, löv, gräs och äpplen som börjat ruttna. För bästa resultat plockar och samlar du din frukt i papperskassar allt eftersom den mognar, och förvarar den i ett mörkt och svalt utrymme tills du har fått ihop den mängden du vill musta. Frukten kan med fördel förvaras så i ett par veckor innan mustning. Kom i håg att omogen frukt kommer ge en sur must, när äpplet har bruna kärnor är det moget! Frukt från beteshagar eller som har legat på marken i flera dagar kan inte mustas. 

PASTÖRISERAD MUST

Nu erbjuder vi även möjlighet till pastörisering om man önskar detta. Du lämnar då in dina äpplen och hämtar ut din färdiga must påföljande vecka/ helg. Musten steriliseras genom varsam uppvärmning till 84 grader innan den tappas på bag-in-box för bästa hållbarhet och enklast hantering. Oöppnade förpackingar kan förvaras i rumstemperatur i flera månader, öppnade i kylskåp i upptil en vecka. Pastörisering är en mer tid- och energikrävande process, och därför dyrare.    

Pris per liter pastöriserad must: 20 kronor
Pris per bag-in-box-förpackning (3 liter): 30 kronor

1 bag-in-box 3l med inlämnade äpplen: 90 kronor

RÅMUST

Önskar du råmust, får du med dig musten hem samma dag. Musten är ofiltrerad och färsk (”rå”), och håller i kylskåp i ca 4-5 dagar. Vi säljer livsmedelsgodkända 5 liters plastdunkar som du får med dig musten i (dessa kan sparas och återanvändas nästa år). Du kan med fördel frysa musten för längre hållbarhet, häll musten över på petflaskor som du tar fram efterhand. 

Pris per liter färdig råmust: 10 kronor
Pris per 5 liters plastdunk: 20 kronor

1 plastdunk råmust 5l med inlämnade äpplen: 70 kronor