Musteriet är nu stängd för säsongen, välkommen åter sep 2024!

 

 

Här nedanför finns information om hur du går till väga för att lämna in äpplen, vad som är viktigt att tänka på samt priser. Viktigt, scrolla ner och läs hela texten!

Hittar du inte svar på din fråga, går det bra att skicka e-post till info@huletradgard.se.

 

Vid inlämning väger, sorterar och tvättar vi dina äpplen. Sedan maler vi frukten till äppelmassa i vår fruktkvarn innan pressning och eventuell pastörisering. Vi tillsätter inget socker, konserveringsmedel eller liknande, musten du får tillbaka är 100% ren saft från äpplen. Du kan räkna med att få ut ca 1 liter must på 2 kilo äpplen, litet beroende på sort.

Viktigt att tänka på

Fasta sorter med bra syra ger bäst must. Vi har tyvärr inte möjlighet att ta emot päron och mjöliga äpplen. Ett äpple är mjöligt om skalet och fruktköttet ger efter när du pressar tummen lätt mot äpplet. Omogen frukt ger en sur must, är du osäker kan du kolla på kärnorna, när äpplet har mörkbruna kärnor är det moget. Smaka gärna, äpplen som smakar gott ger god must!

 

Frukt med stötskador och skönhetsfläckar går bra att musta, så länge frukten inte har börjat ruttna. Vi tvättar frukten vid inlämning, men frukten ska vara ren när du lämnar in den. Rensa bort jord, sand, löv, kvister, gräs och äpplen som börjat ruttna, spola av frukten med vatten vid behov. Många sorter (särskilt senare sorter) kan med fördel eftermognas ett par veckor i papperskasser i ett mörkt och svalt utrymme innan mustning om frukten plockats ner från träden. Frukt från beteshagar eller som har legat på marken i flera dagar kan inte mustas då detta innebär risk för smitta.

Pastöriserad must

Pastörisering ger din must maximal hållbarhet och gör förvaringen enkel. Vid pastörisering steriliserar vi musten genom varsam uppvärmning till 84 grader innan den tappas på bag-in-box. Oöppnade boxar kan förvaras i rumstemperatur i minst ett år, öppnade håller i kylskåp i minst en vecka, oftast mycket längre. Önskar du pastörisering lämnar du in dina äpplen och hämtar dina boxar en vecka senare, under samma tider som vid inlämningen. Det går bra att betala med kort eller Swish, vi tar ej emot kontanter.

 

Råmust (färsk must)

Önskar du färsk must, kommer du med dina äpplen på söndagar kl 12. Vi mustar medan du väntar och ibland får du hjälpa till med att tappa upp den färdiga musten på dunkar. Det går bra att betala med kort eller Swish, vi tar ej emot kontanter. Den färska musten har en hållbarhet i kylskåp på ca 2 dagar. Du får med dig musten på livsmedelsgodkända 5 liters plastdunkar (dessa kan sparas och återanvändas igen nästa år), eller tar med liknande eget emballage. Musten kan med fördel frysas för längre hållbarhet, häll över på petflaskor som du sedan tar fram efterhand. Alternativt kan du pastörisera musten själv eller göra cider. Det är extra viktigt att vara noggrann med hygienen om du väljer färsk must! Plocka gärna ner frukten från träden och koka hellre mos på fallfrukten.

Alternativ och priser

Egen must – Vill du ha must gjord på bara på dina egna äpplen behöver du lämna in minst 150 kg (och därefter i intervallerna 300 kg, 450 kg, 600 kg…) Detta beror på att vi måste kunna fylla fruktpressen helt för att kunna köra en pressning.

Blandad must/veckans Hule-must – Självklart går det även bra att lämna in mindre mängder frukt (minimum 6 kg). Då blandar vi dina äpplen med frukt av likvärdig kvalitet och räknar ut din andel must av pressningen. Du kan räkna med att få ungefär 1 liter must per 2 kg äpplen, vilket motsvarar en styck 3l bag-in-box per 6 kg frukt.

 

PRISLISTA 2023

  • Alldeles egen must (pastöriserad) per bag-in-box (3l) – 130 kr (minimum 150 kg frukt)
  • Blandad must (pastöriserad) per bag-in-box (3l) – 110 kr (minimum 6 kg frukt)
  • Färsk must (opastöriserad) per liter – 20 kr, +evt emballage 20 kr per 5l-plastdunk
Musteriet_3re