Vi gör must av dina äpplen!

 

Nu har vi stängt musteriet för säsongen 2021. Tack alla som har lämnat in frukt till mustning, vi ses igen nästa år!

Här nedanför finns information om hur du går till väga för att lämna in äpplen, vad som är viktigt att tänka på samt priser, läs gärna hela texten!

 

 

Hittar du inte svar på dina frågor går det bra att ringa på

0707 295 626 mån-fre 09-16.

 

Vid inlämning väger, sorterar och tvättar vi dina äpplen. Sedan maler vi frukten till äppelmassa i vår fruktkvarn innan pressning och eventuell pastörisering. Vi tillsätter inget socker, konserveringsmedel eller liknande, musten du får tillbaka är 100% ren saft från äpplen. Du kan räkna med att få ut ca 1 liter must på 2-2,5 kilo äpplen, litet beroende på sort.

Viktigt att tänka på

Fasta sorter med bra syra ger bäst must. Vi har tyvärr inte möjlighet att ta emot päron och mjöliga äpplen. Ett äpple är mjöligt om skalet och fruktköttet ger efter när du pressar tummen lätt mot äpplet. Omogen frukt ger en sur must, är du osäker kan du kolla på kärnorna, när äpplet har mörkbruna kärnor är det moget. Smaka gärna, äpplen som smakar gott ger god must!

 

Frukt med stötskador och skönhetsfläckar går bra att musta, så länge frukten inte har börjat ruttna. Vi tvättar frukten vid inlämning, men frukten ska vara ren när du lämnar in den. Rensa bort jord, sand, löv, kvister, gräs och äpplen som börjat ruttna, spola av frukten med vatten vid behov. Många sorter (särskilt senare sorter) kan med fördel eftermognas ett par veckor i papperskasser i ett mörkt och svalt utrymme innan mustning om frukten plockats ner från träden. Frukt från beteshagar eller som har legat på marken i flera dagar kan inte mustas då detta innebär risk för smitta.

Musteriet_1re

Pastöriserad must

Pastörisering ger din must maximal hållbarhet och gör förvaringen enkel. Vid pastörisering steriliserar vi musten genom varsam uppvärmning till 84 grader innan den tappas på bag-in-box. Oöppnade boxar kan förvaras i rumstemperatur i upptil ett år, öppnade håller i kylskåp i minst en vecka. Önskar du pastörisering lämnar du in dina äpplen och hämtar dina boxar efter en vecka ungefär, vi skickar ett sms när din must är klar att hämtas.

 

Färsk must

Önskar du färsk must, kommer du med dina äpplen när vi har drop-in tid. Vi mustar medan du väntar och ibland får du hjälpa till med att tappa upp den färdiga musten på dunkar. Den färska musten har en hållbarhet i kylskåp på ca 2 dagar. Du får med dig musten på livsmedelsgodkända 5 liters plastdunkar (dessa kan sparas och återanvändas igen nästa år). Musten kan med fördel frysas för längre hållbarhet, häll över på petflaskor som du sedan tar fram efterhand. Alternativt kan du pastörisera musten själv eller göra cider. Det är extra viktigt att vara noggrann med hygienen om du väljer färsk must! Plocka gärna ner frukten från träden och kok hellre mos på fallfrukten.

Våra priser

Vill du ha egen must gjord på bara dina äpplen, går det bra, men du behöver då lämna in 150 kg som minsta mängd (och i intervallerna 300 kg, 450 kg, 600 kg…) Detta beror på att vi måste kunna fylla pressen helt för att köra en pressning. Ring om du har mer än 600 kg frukt. Det går såklart även bra att lämna in mindre än 150 kg frukt (minimum är 6 kg), då blandar vi dina äpplen med frukt av likvärdig kvalité och räknar ut din andel must av en pressning. Du kan räkna med att få ut ungefär 1 liter must på 2-2,5 kg äpplen, beroende på sort.

 

Pris per bag-in-box (3l) med pastöriserad must (blandad frukt): 90 kr

Pris per bag-in-box (3l) med pastöriserad must (enbart egen frukt): 110 kr

Pris per 5 liters plastdunk med färsk must (ej pastöriserad) 70 kr

Musteriet_3re