Vi som driver Hule Trädgård sedan 2015 heter Ingrid och Martin. Här nedanför kan ni läsa berättelsen om oss och hur det kom sig att vi hamnade i Falkenberg samt vad vi har för planer framöver.

 

Vi träffades i ett restaurangkök i Bergen för något som känns som en evighet sedan. Martin pluggade på den tiden hotel management i England och gästkockade under loven i Norge. Det visade sig att Ingrid hade antagits till samma utbildning vid samma universitet samma höst och sedan dess har det varit oss två. Efter ett år i England bestämde vi oss för att åka till Australien och i två år pluggade, jobbade och reste vi omkring på kors och tvärs. Det var under en resa till vindistrikten utanför Melbourne att drömmen om en gård med möjlighet att odla egna råvaror började. Matturismen var redan då välutvecklad i den här regionen med gårdsbutiker och matställen överallt och vi tänkte att det vore kul om man kunna skapa något likande någonstans i Skandinavien.

 

Efter Australien gick flyttlasset först till Stockholm dock, Martin började jobba för en vinimportör och Ingrid jobbade inom hotell och resebranschen. I 6 år levde vi storstadslivet, men längtade hela tiden till Halland. Martins familj har ett landställe på Getterön utanför Varberg där vi spenderade semestrar och långhelgar. Varje gång vi satt i bilen på väg hem till Stockholm sa vi, ska vi inte bara flytta ner? Odlingsintresset har alltid funnits och på den här tiden försökte vi desperat att hålla liv i ett friland med grönsaker på torpet på Getterön, fastän vi bodde i Stockholm. Småplantorna drog vi upp i vårt sovrum i lägenheten i Solna för att på våren transportera ner allting och plantera ut det på vinst och förlust. Mycket torkade bort eller blev kaninföda, men känslan av att skörda egenodlad färskpotatis var alltid oslagbar. Ett år när vi hade exceptionell tur med vädret och vi kunde skörda majs och rödbetor i början av september, var lyckan total.

about_us-img1

Äppelintresset väcktes av en idé om att det vore kul att skapa ett dryckesalternativ till vin och öl på en ”inhemsk” råvara och äppelcider kändes spännande, tyckte vi. Vi började experimentera med en väns äpplen redan när vi bodde i vår tvåa i Stockholm, och i vårt lilla badrum och ännu mindre förråd puttrade cidertunnorna varje höst. Nu flera år senare är vi nära en produkt som vi börjar känna oss nöjda med, men experimenterandet pågår ständigt.

Till slut tog vi steget och flyttade till Halland och vi hittade egentligen gården i Hule vid en slump. Ingrid bestämde sig en dag för att se vad som fanns av äppelgårdar till salu runt om i landet och gick in på Hemnet och skrev in sökordet ”äppelgård” med hela Sverige som sökområde. Först på listan kom ett antal gårdar på Österlen, naturligtvis helt utanför vår budget, men längst ner dök det upp en liten gård i Glommen på två hektar, med 200 äppelträd och växthus. För bra för att vara sant, tänkte vi, men vi tog kontakt med mäklaren och åkte och tittade. Sedan gick allting väldigt snabbt och plötsligt var vi ägare av en gammal handelsträdgård med 200 äppelträd!

Sedan dess har vi byggt upp musteriverksamhet på gården, byggt om och etablerat en 200m2 grönsaksodling i ett av växthusen, renoverat två lägenheter som vi hyr ut till sommargäster och anlagd en stor köksträdgård i fransk potager-stil som ska rymma grönsaker och bukettblommor. Planer finns på att starta andelsträdgårdsbruk och i år är det sjätte säsongen som vi har öppet i trädgårdsbutiken som redan fanns när vi tog över.

Men det är först nu att vi har börjat landa i vad det är vi önskar att skapa på lång sikt. Vi vill att gården ska vara ett öppet besöksmål där man kan uppleva olika saker under årets tre gröna årstider. Exakt i vilken form får tiden visa, men vi vill skapa upplevelser kring odlingsglädje, mat och dryck och inspirera till att odla egen mat och blommor och ta till vara på det som finns runtom i folks trädgårdar av grönsaker, frukt och bär. En stor bit i pusslet, som vi hoppas ska bli verklighet inom ett par år, är ett trädgårdscafé där vi serverar mat gjord på det vi odlar själv och andra godsaker härifrån trakten.

Under våren och sommaren fokuserar vi på odling och inriktningen i trädgårdsbutiken är hållbart odlade blommor och växter till trädgård, altaner och uterum, grönsaksplantor, örter, fröer, jord, gödsel, krukor och odlingstillbehör. Ett besök i äppelträdgården i slutet av maj när träden står i blom rekommenderas! När tomaterna börjar mogna i växthuset, öppnar självplocket och allt eftersom grönsakerna blir skördeklara finns de att köpa, oftast en bra bit in i oktober. Framåt höstkanten öppnar vi musteriet, då har vi öppet för inlämning av trädgårdsäpplen till mustning och vid den här tiden finns även äppelmust att köpa för den som inte har egna trädgårdsäpplen.

Eftersom vi odlar mycket ätbart känns det naturlig för oss att utesluta kemisk gödsel och bekämpningsmedel och vi satsar istället på biologisk bekämpning, naturgödsel och en odlingsteknik som innebär att vi istället för kemikalier använder ljus och temperatur-reglering för att uppnå de resultat vi vill ha. Detta gäller även för de blommor vi odlar. Det ska sägas att vi är långt ifrån odlingsexperter, men vi hoppas att intresse, passion och en erfarenhet som hela tiden växer, väger upp för det vi saknar av teoretisk kunskap.

Välkommen till oss
Ingrid & Martin